Carpaal tunnel syndroom fysiotherapie

Wat is Carpaal tunnel syndroom (CTS)?

Carpaaltunnel syndroom openbaart zich door een reeks vergelijkbare symptomen. De
waarschuwingssignalen zijn pijn (soms heel hevig), gevoelloosheid, stijfheid, een tintelend of
branderig gevoel, verlies van kracht in handen en vingers, maar ook slapeloosheid door het veroorzaakte ongemak. Als u deze klachten herkent, heeft u mogelijk een carpaaltunnel syndroom. Speciaal voor deze klacht is een tractieapparaat ontwikkeld. In de meeste gevallen is behandeling met dit apparaat zeer effectief. Succes van de behandeling en daaropvolgend blijvend herstel is echter alleen mogelijk als de patiënt stress-situaties vermijdt en zijn werkgewoontes aanpast.

Nervus-medianus

Wat veroorzaakt CTS?

Een carpale tunnel syndroom (CTS) wordt meestal veroorzaakt door druk op de mediaan zenuw, net boven het polsgewricht. De carpaaltunnel is de naam van het gebied waar de carpaalbeenderen (polsbotjes), de transverse carpaal gewrichtsband (die de buitenste carpalen bijeenhoudt), de mediaanzenuw en de pezen, waarmee de vingers en hand bewogen worden. De druk op de mediaanzenuw kan veroorzaakt worden door letsel (door b.v. plotseling buigen van het gewricht), of door aanhoudende belasting bij werkzaamheden zoals typen, toetsen aanslaan, hakken, hameren, of drukken.

Bekende risicogroepen zijn lopendebandwerkers, kappers, slagers, betonvlechters, kassières en computeroperators.

Wat is een tractieapparaat?

De Phystrac is een mechanisch werkend tractieapparaat. Het apparaat geeft via een band om de pols, tractie aan de onderarm. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden. De tractie aan de onderarm wordt gegeven via de band om de pols, die bevestigd is aan een aandrijf- mechanisme. Dit zorgt voor een gecontroleerde tractie van de onderarm en pols waardoor structuren, spieren en ligamenten, die betrokken zijn bij het in stand houden van de klachten (Carpaaltunnel syndroom), gaan ontspannen.

Dit is vergelijkbaar met de processen, die tijdens manuele tractie plaats vinden. Het voordeel boven manuele tractie is de herhaalbare, exactere dosering. Door deze behandeling geeft het carpaalligament minder druk op de structuren in de carpaaltunnel en vermindert zo ook inklemming van de nervus medianus. Dit is de zenuw, die afgeklemd wordt bij CTS.

Voor meer informatie en/of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen

Contex