Handtherapie bij fysiotherapie van Lammeren

Handtherapie

Als u een aandoening of letsel aan uw hand, pols en/of onderarm heeft, kan dit grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren. De consequenties van eventuele operaties, het onderzoek en de revalidatie vragen vaak om een deskundige aanpak.

Voor wie is handtherapie bedoeld?

Handtherapie is bedoeld voor mensen met diverse klachten aan hand, pols en/of onderarm. De klachten kunnen veroorzaakt worden door diverse letsels en aandoeningen. Hierbij moet u denken aan breuken van bijvoorbeeld onderarm, pols en/of vingers, pees- en zenuwletsels, overbelastingsklachten, slijtage (artrose), carpaal tunnel syndroom, de ziekte van Dupuytren, amputaties, transplantaties, skiduim etc.

Waarom deze specialisatie?

Door een gespecialiseerde aanpak is de kans op herstel groter en is de terugkeer naar werk, sport en hobby vaak sneller mogelijk. Binnen de handtherapie zijn er veel nieuwe ontwikkelingen die worden toegepast tijdens de behandelingen.

Conservatieve behandeling

Wanneer u een aandoening of letsel aan de hand oploopt, is een operatie niet altijd noodzakelijk. In sommige gevallen kan met behulp van therapie het gewenste doel behaald worden. De therapie is gericht op het weer zo goed mogelijk kunnen gebruiken van uw hand. Deze vorm van zorg wordt ook wel ‘conservatieve therapie’ genoemd. Bij veel klachten aan hand en/of pols is er in eerste instantie vaak een conservatief beleid.

Conservatieve therapie kan bestaan uit oefentherapie, bewegen van de gewrichten (mobiliseren), het aanmeten van een spalk/brace, het gebruik van hulpmiddelen of een combinatie daarvan. Onder andere bij breuken, kneuzingen, een gewricht dat uit de kom is geschoten, afgescheurde pezen, spierproblemen of slijtage van gewrichten kan een conservatieve behandeling de eerste keuze zijn. Ook overbelastingsklachten en sportletsels worden over het algemeen conservatief behandeld.

Na een chirurgische ingreep

Wanneer u bent geopereerd is er vaak een traject van weken of maanden therapie nodig om uw hand, pols en/of onderarm weer goed te kunnen gebruiken. Meestal wordt snel na de operatie al gestart met de therapie. Dit is belangrijk omdat wondgenezing in fases verloopt. Wanneer de huid geneest kunnen de lagen eronder ook aan elkaar verkleefd raken. Voor een goed functionerende hand is het juist van belang dat de verschillende lagen van weefsels kunnen blijven glijden. Zo snel mogelijk starten is dus noodzakelijk.

Werkwijze

Handtherapie kan bestaan uit een aantal verschillende behandelvormen:

  • Oefentherapie en oefeninstructies.
  • Mobilisaties, ofwel het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten in de pols, hand en/of vingers.
  • Littekenbehandeling.
  • Spalken/braces. 
  • Vergroten van de zelfstandigheid voor werk en hobby.

Multidisciplinaire behandeling bij hand-en polsklachten

Hand-en polsklachten zijn veelvoorkomende klachten, die hinderlijk kunnen zijn bij de dagelijkse activiteiten. Bij de behandeling van deze klachten zijn vaak meerdere disciplines betrokken. Om deze multidisciplinaire zorg goed te structureren is besloten tot het vormen van handenteams. Binnen deze teams zijn fysiotherapie, ergotherapie, huidtherapie en oedeemtherapie vertegenwoordigd. Zij werken nauw samen en hebben regelmatig overleg. Er wordt per patiënt gekeken welke behandelingen nodig zijn om de meest optimale zorg te bieden.

Al deze behandelingen vallen onder de zogenaamde conservatieve behandeling. Doel hiervan is het dagelijks functioneren dusdanig te verbeteren dat gewenst gebruik weer mogelijk is. Bij veel klachten is er vaak in eerste instantie een conservatief beleid en is een operatie niet altijd noodzakelijk. Wanneer wel een operatie heeft plaatsgevonden, is na de operatie vaak therapie nodig om de hand en pols weer optimaal te kunnen gebruiken.